Takaisin ylös
Jaa
  • Ihonhoitovälineet ja -treenit
  • ILMAINEN TOIMITUS YLI 75 € OSTOKSIIN
  • Toimitusaika 2-5 päivää

Atooppinen ihottuma ja sen hoito

Atooppinen ekseema on tulehduksellinen ja kutiseva ihotauti, joka usein ilmaantuu jo vauvaiässä. Se kuitenkin saattaa rauhoittua vuosien kuluessa ja pahenee uudelleen murros -ja aikuisiässä. Hyvin suurella prosentilla atooppista ekseemaa sairastavilla on lisäksi astmaa, allergista nuhaa tai yliherkkyysnuhaa, sana atopia viittaakin sairauden allergisiin piirteisiin. 

Atooppinen ihottuma ja sen hoito

Atooppisen ihottuman hoidon tavoitteena on kutinan rauhoittaminen ja ihottuman vähentäminen sekä hallitseminen. Päivittäinen atooppisen ihon pesu haalealla vedellä, ja hellävaraisilla tuotteilla on tärkeää tulehduksien estämiseksi. On myös sanomattakin selvää, että sairauden hoidossa tärkeässä asemassa on perusvoiteiden käyttö 1–2 kertaa päivässä, jotta ihoon sitoutuisi kosteutta. Ihon suojamuurista tulisi pitää huolta, etteivät tulehdukset pääse valloilleen. Ihoa mekaanisesti hankaavia kuorinta-aineita tulisi välttää, vaikka ne väliaikaisesti tekisivätkin ihon pehmoiseksi. Pidemmän päälle ne eivät ole hyväksi atooppiselle iholle. 

Sopivien voiteiden löytäminen voi olla yksilöllistä, eikä samat hoitokeinot tepsi kaikilla. Ihoa tulisi myös suojata ärsyttäviltä aineilta, esimerkiksi allergisoivilta tekijöiltä kuten pesuaineilta ja tietyiltä vaatemateriaaleilta. Taudinkuva on aaltoilevaa, joten jopa erittäin hyvästä hoidosta huolimatta iho voi oireilla. Stressin vaikutukset ihoon ovat myös huomattavia, stressinhallinta onkin iso osa tämän ihosairauden hoitoa. 

Atooppisen ihon lääkkeellinen hoito

Lääketieteellisestä näkökulmasta atopiaa hoidetaan usein kortisonivoiteilla, joiden vahvuus valitaan ihon kunnon, ihottuman sijainnin ja hoidettavan iän mukaan. Kortisonivoiteet kuitenkin ohentavat ihoa pitkässä käytössä, joten kuuriluontoisista hoitojaksoista tulisi aina pitää taukoja. Hoitona voidaan käyttää myös kalsineuriinin estäjä voidetta, joka ei pitkässä käytössä ohenna ihoa, mutta etenkin hoidon aloittaessa voi aiheuttaa kipua ja polttelua. Kipu ja polttelu kuitenkin poistuvat miltei kokonaan hoidon jatkuessa. Näissä voiteissa vaikuttavana aineena on takrolimuusi (keskivaikea ja vaikea atopia) tai pimekrolimuusi (lievä ja keskivaikea atopia), yksinkertaistettuna nämä vaikuttavat ihon tulehdussoluihin ja hillitsevät tulehduksien muodostumista. Myös UV-valohoitoa tai aurinkomatkoja käytetään ihon vahvistamisessa hoitomuotona, mutta esimerkiksi kalsineuriinin estäjä voiteista täytyy UV hoidon aikana pitää taukoa. Laajassa ihottumassa käytetään myös joskus sisäisiä immunosuppressiivisia lääkkeitä.

Atooppisen ihon hoito luontaistuotteilla

Kuten mainittu, atopian hoidossa on paljon yksilöllisiä eroja. Joillekin luonnonmukaiset hoitotavat voivat tuoda helpotusta, joillekin ne taas eivät saata olla riittäviä. Luonnonmukaisten tuotteiden valitsemisessa atopian hoidossa on yleensä parasta niiden kärsivällinen kokeileminen. Jotkut ovat kokeneet helpotusta ruokavaliomuutoksilla, esimerkiksi gluteenittomalla tai maidottomalla ruokavaliolla. Ruokavaliosta olisi myös hyvä karsia esimerkiksi väriaineet ja lisäaineet. Jotkut kokevat lisäravinteiden, kuten sinkin ja biotiinin ja öljyjen, kuten tyrniöljyn ja helokkiöljyn helpottavan ihon kuivuuteen. D-vitamiinin vaikutusta ihon hoidossa on myös laajasti alettu tutkimaan. 

Probiooteista, prebiooteista ja niiden vaikutuksesta atopian ehkäisyssä on myös ollut keskustelua. Jotkin probioottiset valmisteet vähentävät atooppisen ekseeman ilmaantumista lapsilla, joilla on kasvanut riski allergisiin sairauksiin. Kuitenkin tieto mitä probioottikantaa tai niiden yhdistelmää tulisi käyttää ja kuinka pitkään milläkin annoksella on vielä puutteellista eikä niistä voida antaa suosituksia. Atooppiseen ihoon voi vaikuttaa myös stressivatsa, jolloin suoliston hyvinvointiin tulisi kiinnittää erityistä huomiota. 

Perus -ja lääkevoiteiden lisäksi, monet ovat saaneet apua esimerkiksi vaseliinia sisältävistä voiteista, manteliöljystä ja sheavoista. Sheavoi estää kosteutta haihtumasta iholta ja on hyvä lisä kosteusvoiteen rinnalle. Vaseliinia sisältävät voiteet lukitsevat kosteuden ja luovat suojakalvon iholle. Koska lääkevoiteet eivät välttämättä sovi kaikille, kosteutta voi sitoa myös esimerkiksi hauteilla. Tällaisia hauteita ovat esimerkiksi sinkkivoidesukat joita saa apteekista, sekä muut hauteet, joissa sideharsoa laitetaan voiteen päälle.

FI