Takaisin ylös
Jaa
  • Ihonhoitovälineet ja -treenit
  • ILMAINEN TOIMITUS YLI 75 € OSTOKSIIN
  • Toimitusaika 2-5 päivää

Probiootit ihonhoidossa ja ihon pH

Mitä ovat probiootit?

Probiootti on elävä mikrobivalmiste, josta on todistettavasti terveydellistä hyötyä käyttäjälleen oikein annosteltuna. Probiootit, esimerkiksi maitohappobakteerit, ovat tarkasti tutkittuja ja niiden on täytynyt kliinisissä tutkimuksissa osoittaa saavutettava terveydellinen hyöty. 

Probiootit tuovat usein mieleen vatsan ja suoliston hyvinvoinnin, mutta mitä hyötyä niistä voi olla ihonhoidossa? Probioottien käytöstä kosmetiikassa ennustetaan jopa seuraavaa ihonhoitotrendiä!

Probiootit ihonhoidossa 

Miten probiootit sitten toimivat ihonhoidossa? Probiootit ruokkivat ja tasapainottavat kehon mikrobeja. Yli 20 % kehon mikrobilajeista sijaitsee ihollasi, ja 29 % suolistossa. Ihon hyvinvointi on riippuvainen sen pinnalla ja pinnan alla sijaitsevien mikrobien symbioottisista suhteista. Mikrobit vievät tilaa huonoilta bakteereilta ja täten suojaavat ihoa taudinaiheuttajilta, tukevat aineenvaihduntaa ja ylläpitävät oikeaa pH-tasapainoa. 

Probiooteilla hoidetaan ikääntymisestä aiheutuvia muutoksia, stressaantunutta ihoa, ihosairauksia sekä ns. normaalia ihoa, joka on epätasapainossa. Entä probiootit ja akne? Probiooteilla hoidetaan myös tulehtunutta aknea. Probiooteilla ihon hoitaminen on toisin sanoen ihon omien puolustusmekanismien vahvistamista. Prebiootit sen sijaan ovat sokeriyhdisteitä, jotka luovat hyville bakteereille suotuisan kasvualustan, ja ovat täten hyvien bakteerien ravintoa. 

Ihon pH tasapaino

Iholle optimaalisin pH on noin 4,5–5,5 eli ihon pH tasapainon tulisi olla hieman hapan. Hapan pintakerros suojelee mikrobiomia, sekä neutraloi esimerkiksi pesuaineita, jotka ovat emäksisiä ja liuottavat luonnollista rasvakerrosta iholla. Jos iho on terve, pH-arvo normalisoituu saippuapesun jälkeen muutamissa tunneissa. Mitä happamampi tai emäksisempi käytetty tuote on, sitä kauemmin iholla menee palautumiseen aikaa. Jos iho on jatkuvasti rasituksen alla, voi siinä, ilmaantua esimerkiksi epäpuhtauksia, kuivaa ihottumaa tai punaisuutta. 

Probioottituotteet

Probioottisen ihonhoidon aloittaminen ei tarkoita, että kaikki tuotteet tulisi vaihtaa ja rutiinit pistää uusiksi. Aluksi voi kokeilla paria tuotetta, esimerkiksi probiootteja sisältävää voidetta tai kasvovettä. Kosmetiikkatuotteiden, jotka sisältävät probiootteja, ei tarvitse imeytyä niin syvälle ihoon, vaan vaikuttavat jo iholla olevien mikrobien kanssa. Prebiootteja ja probiootteja sisältäviä tuotteita voi käyttää päivittäin, mutta usein niitä käytetään kuuriluontoisesti. 

Yleensä kosmetiikka, jossa on probiootteja voi olla myös uutteen muodossa, tällöin mikrobit eivät ole enää elävässä muodossa eivätkä tuotteet ole yhtä tehokkaita. Elävistä mikrobeista kosmetiikan valmistaminen on vaikeaa, sillä probiootit eivät pysty elämään vesipohjaisissa tuotteissa, jota suurin osa kosmetiikasta on. Mikrobit eivät myöskään selviydy säilöntäaineita sisältävissä tuotteissa.

FI