Takaisin ylös
Jaa
  • Ihonhoitovälineet ja -treenit
  • ILMAINEN TOIMITUS YLI 75 € OSTOKSIIN
  • Toimitusaika 2-5 päivää

Raskaus ja ihonhoito

Raskausarvet, raskausajan ihottuma, kuiva iho – näin ehkäiset raskausajan iho-ongelmat

Raskaus on suurta muutosten aikaa niin odottavalle äidille kuin äidin iholle. Raskausaikana estrogeenin, progesteronin ja muiden hormonien tuotanto muuttuu, minkä vuoksi iho ja sen tarpeet ovat myllerryksessä. Jokainen raskaus on yksilöllinen, ja tuo mukanaan erilaisia muutoksia suuntaan jos toiseen. Moni on kuullut raskausajan hehkuvasta ihosta, mutta valitettavasti lisääntynyt hormonituotanto voi johtaa myös akneen ja epäpuhtauksiin, ihon kuivuuteen sekä raskausarpien ja maksaläiskien syntymiseen. Erityisesti alkuraskauden iho-ongelmat ovat yleisiä, kun keho vielä totuttelee uuteen hormonimyllerrykseen. 

Raskausaikana ihonhoitoon kannattaa siis kiinnittää erityistä huomiota. Ihon kuivuutta, aknea ja muita epätoivottuja muutoksia vastaan voi taistella muutamin helpoin kikoin. Lue helpot vinkkimme ja neuvomme raskausajan ihonhoitohaasteiden selätykseen, niin voit nauttia hehkuvasta ja hyvinvoivasta ihosta koko ihanan elämänvaiheesi ajan!

Raskausajan ihonhoito – mitä tulee ottaa huomioon

Pääsääntöisesti raskaudessa kosmetiikkaa ja sen käyttöä kehotetaan vähentämään. Ensisijaisesti kannattaa ainakin tarkastella omaa kosmetiikka-arsenaalia ja miettiä, mitkä tuotteet juuri itselle ovat tarpeellisia. Joistakin säilöntäaineista, kemiallisista aurinkorasvoista ja hajusteista ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi tutkittua tietoa, jotta voitaisiin yksiselitteisesti neuvoa, kannattaako kyseisiä ainesosia sisältävää kosmetiikkaa raskauden aikana käyttää. 

Voimakkaat hajusteet voivat myös lisätä raskausajan pahoinvointia, joten kaikki ylimääräinen kannattaa jättää pois ja pyrkiä käyttämään vain puhtaita raaka-aineita sisältäviä tuotteita. Kosmetiikan ja ihonhoitotuotteiden käyttöä ei kuitenkaan tarvitse pelätä, vaan myös raskausaikana kannattaa ehdottomasti pitää huolta ihon hyvinvoinnista. Näin iho pysyy hehkeänä ja kiinteänä, mikä voi vähentää myös raskausarpien syntymistä.

Turvallinen kosmetiikka raskausaikana koostuu yksinkertaisista aineksista. Tärkeintä on huolehtia hellävaraisesta puhdistuksesta, riittävästä kosteutuksesta sekä tehokkaasta aurinkosuojasta. Näillä yksinkertaisilla eväillä pärjäät jo pitkälle! Joskus raskauden aikana kohdataan yllättäviä ihonhoidon haasteita, joiden hoito voi vaatia hieman järeämpiä aseita.

Raskaus ja akne

Aivan kuten teini-iässä, myös raskausajan lisääntynyt hormonituotanto kiihdyttää talin tuotantoa ja voi siten näkyä ihon rasvoittumisena. Ihon nopeampi rasvoittuminen taas aiheuttaa aknea, tukkiutuneita ihohuokosia ja muita epäpuhtauksia. Raskausaikana kannattaa siis oman ihon mukaisesti muokata myös kasvojenhoitorutiinia.

Hyvä tapa kirkastaa ihoa ja poistaa ylimääräistä talia sekä tukkeutumista aiheuttavia kuolleita ihosoluja kasvoilta on kevyt kuorinta. Jos iho tuntuu rasvoittuvan erityisen nopeasti, voi omaan raskausajan ihonhoitorutiiniin miettiä jonkin todella kevyesti kuorivan ja kemikaalittoman tuotteen lisäämistä. Yksi kätevä tapa on hankkia jonkin mekaanisesti kuoriva laite, kuten puhdistava kasvoharja, jota voi käyttää päivittäisen puhdistuksen yhteydessä.

Kuiva iho raskauden aikana

Raskaana ollessa moni valittelee ihon kuivuvan erityisen helposti. Keho siirtääkin automaattisesti kaiken saatavilla olevan kosteuden vauvan tarpeisiin, joten liian vähäinen veden juonti ja ulkoinen kosteutus heijastuu saman tien ihon hyvinvointiin. Raskaus ja ihottuma, joka johtuu liian kuivasta ihosta, ovatkin yleinen ongelma – kyseessä voi olla jopa atooppinen ihottuma. Ihon riittävästä kosteutuksesta on siis erittäin tärkeää pitää huolta! Ihanien naamioiden, seerumien ja kasvoöljyjen imeytymistä voi tehostaa kasvohieronnalla. Kasvohieronta on myös ylellinen ja hemmotteleva hoito, jonka voi antaa ihan itse itselleen.

Myös vartaloa kannattaa hieroa aktiivisesti, sillä se rentouttaa, virkistää ja voi lievittää erilaisia kiputiloja. Erityisesti alavatsan seutua voi kokeilla hieroa koko raskauden ajan, sillä se vaikuttaa myös kehittyvään sikiöön. Kokonaisvaltainen lymfahieronta ja esimerkiksi kuivakuppaus voi tuoda huomattavasti hyvinvointia koko raskausajalle, ja vieläpä täysin luonnollisesti.

Estrogeeni ja maksaläiskät

Hormonitoiminnan ja erityisesti estrogeenitason heitellessä iho on altis myös auringon aiheuttamille muutoksille. Raskausaikana auringolta suojautuminen on erityisen tärkeää, sillä auringon säteilystä johtuvat pigmenttimuutokset ja maksaläiskät ovat todella yleisiä.

Maksaläiskät ovat hyvälaatuisia ihon pigmenttimuutoksia, eli niitä ei tarvitse säikähtää. Ne aiheuttavat lähinnä kosmeettista haittaa, sillä muuta ihoa tummemmat läiskät esiintyvät useimmiten kasvojen iholla, poskilla, otsalla sekä ylähuulella ja leuassa. Lisäksi maksaläiskiä voi ilmestyä muille runsaasti auringolle altistuville alueille, esimerkiksi käsivarsiin ja dekolteelle.

Maksaläiskät raskauden aikana kiusaavat lähes jokaista naista. Onneksi useimmilla ne haalistuvat jonkin verran raskauden jälkeen, mutta joidenkin kohdalla tummana helottavat maksaläiskät voivat jäädä pysyväksi kesäajan kaveriksi. Vähimmällä murehtimisella siis pääsee, kun huolehtii hyvin maksaläiskien ennaltaehkäisystä. Korkea aurinkosuojakerroin, joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteilyltä, sekä erityisesti kasvojen suojaaminen hatuilla ovat tehokkaita tapoja vähentää maksaläiskien riskiä.

Raskausarvet

Raskauden aikana vartalo muuttuu ja kasvaa todella nopeasti, jolloin iho kiristyy ja lopputuloksena voi esiintyä sidekudoksen repeämä eli tuttavallisemmin raskausarpi. Punaisen rusehtavat tai vaalean juovikkaat raskausarvet voivat ilmestyä niin vatsan, lantion ja rintojen seudulle, kuin reisiin, pakaroihin, selkään tai jopa käsivarsiin. Raskausarpien tuloa on mahdotonta ennustaa, ja joillekin niitä tuleekin vain muutama, kun taas toiset huomaavat lähes koko vartalon peittyvän kirjavista raskausarvista.

Useimmiten raskausarvet haalistuvat synnytyksen jälkeen, mutta niitä voi myös ennaltaehkäisevästi hoitaa. Paras keino raskausarpien ehkäisyyn on huolehtia koko kehon riittävästä kosteuttamisesta. Kosteutettu ja kiinteä iho ei välttämättä kiristy yhtä pahasti, ja myös jo tulleet raskausarvet voivat häivyttyä nopeammin kosteutettuina. Helppo tapa huolehtia päivittäisestä kosteutuksesta on muistaa kosteuttaa hyvin aina suihkun jälkeen. Kun loppuraskaudessa yhteistä tekemistä ei juurikaan ole, voi vaikkapa ottaa oman kumppanin mukaan raskausmahaa rasvaamaan.

Jos raskausarvet toden teolla vaivaavat, kannattaa konsultoida ihotautilääkäriä. Esimerkiksi mikroneulaus on yksi tehokkaimmista tavoista häivyttää ja saada raskausarvet pois, mutta sitä ei tule aloittaa liian aikaisin raskauden jälkeen. Tutustu lisää mikroneulaukseen raskausarpien ja muiden iho-ongelmien hoitona.

FI